Top 5 van de beste popsongs in de jaren ’90

In de jaren ’90 beleefde popmuziek zijn hoogtijden. De wekelijkse Top 40 was het onderwerp van gesprek om menige werkvloer en er werd veelvuldig nar de radio geluisterd. Ook op tv werden de popliedjes veelvuldig gedraaid. Dit is ook het tijdperk dat simplistische studio-playback beelden die de muziek ondersteunden werden vervangen door animatie of zelfs echte videoproducties clips. Iedereen heeft zo zijn eigen herinneringen en voorkeur aan bepaalde nummers, maar de Top 40 heeft altijd een goed beeld gegeven van wat er door de meeste mensen mooi gevonden werd. Hier volgt een overzicht van de nummers die het langst een nummer 1 notering hebben gehad in de jaren ’90:

1. Een Nederlandstalig nummer dat in de eerste week van oktober 1994 de hitparade binnenstroomde en maar liefs 12 weken op nummer 1 stond genoteerd! De Nederlandse zanger van Italiaanse afkomst scoorde in deze periode hit na hit en is medeverantwoordelijk voor de revival van het Nederlandstalige lied. Andere nummer 1 noteringen van deze zanger zijn de klassiekers “Binnen” en “Waarom nou jij”.

2. Een typisch jaren ’90 zwijmelliedje dat in augustus 1991 de hitparade binnenstroomde en 11 weken de nummer 1 notering wist te behouden. Bryan Adams was in de jaren ’90 een zeer populaire zanger die met maar liefst 9 hit noteringen (onder andere “Summer of 69” en “Please forgive me”) de Top 40 lijst beïnvloedde. Ook zijn duetten met Rod Steward (“All for Love” in 1994) en Melanie C (“When you’re gone” uitgebracht in 1998 wisten een lange tijd een notering in de hitlijsten te behouden.

3. Celine Dion scoorde in de jaren ’90 de ene hit na de andere. Dit lied werd ook gebruikt als titelmuziek voor de prachtige blockbuster film “Titanic” en is een van de meest verkochte singles aller tijden Geen wonder dat dit gevoelige liedje ook wel de grootste hit van de jaren ’90 wordt genoemd. Wie kent het liedje niet?

4. Van een heel ander genre is het nummer Whats Up van de 4 non Blondes. Deze uit Californie afkomstige rockband scoorde in 1993 zeer goed in de Europeesche hitparades en wist met hun song “Whats Up” 10 weken een nummer 1 notering in de Nederlandse Hitparade vast te houden De combinatie alternative rock, blues rock, hard rock en psychedelic rock waren in de eind jaren ’90 zeer populair. Alhoewel de band de 4 non Blondes zeker geen eendagsvlieg te noemen is, is dit nummer hun enige noemenswaardige Top 40 notering.

5. Songwriter Vangelis heeft voornamlijk naam gevestigd as componist voor filmmuziek maar heeft met de prachtige compositie Conquest of Paradise toch een Top 40 notering weten te behalen. Het nummer kwam in 1995 de hitparade in Nederland binnen, veroverde de nummer 1 positie en wist deze 10 weken lang te behouden.