Over freelance componist

electric-guitar-566096_640Als freelance componist en muzikant voor ringtones en reclames krijg ik de kans met verschillende facetten van muziek componeren bezig te zijn Bij het woord muzikant of componist denken mensen direct aan het uitbrengen van albums en het componeren van hits maar ook zonder het scoren van een grote hit of uitbrengen van een cd voel ik mij een geslaagd muzikant.
Sinds jonge leeftijd is muziek mijn passie. Volgens familie liep ik als peuter al eigen melodietjes te neuriën en kon ik eerder zingen dan praten. Door mijn ouders werd mijn passie voor het zelf schrijven van muziek gestimuleerd en deze creativiteit is nog meer tot uiting gekomen doordat ik als kind de mogelijkheid heb gekregen te experimenteren met verschillende muziekinstrumenten. Tijdens mijn studie op de Nederlandse Pop Academie werd mijn nieuwsgierigheid gewekt voor het schrijven/componeren van zogenaamde ondersteunende muziek. Muziek die wordt gebruikt bij bijvoorbeeld reclames, games en films. Dit vergt een heel andere manier van muziekbenadering dan het componeren van echte songs en is echt een vak apart al zeg ik het zelf. De muziek dient niet alleen herkenbaar te zijn maar ook een bepaalde emotie op te roepen die de bijbehorende beelden versterkt. Het is heel interessant om te zien hoe muziek op bijvoorbeeld tv wordt gebruikt en wat de gevolgen hiervan zijn. Soms worden bestaande muziekstukken gebruikt die door hun toepassing met beelden ineens tot grote hitst worden gebombardeerd, maar ook speciaal als ondersteunende muziek geschreven stukken lopen de kans in de hitparade te belanden. Natuurlijk zijn er bepaalde formules die kunnen worden toegepast. Een ringtone of deuntje bij een casinospel zoals de online gokkasten en fruitautomaten dient natuurlijk een heel ander doel dan een themasong van een film of televisie serie en ga zo maar door.

Een wereld zonder muziek zou er heel anders uit zien. Films zouden niet zo’n indruk achterlaten, series hun herkenbaarheid verliezen en games niet zo aantrekkelijk zijn om te spelen. Wanneer je het geluid van de tv uitzet is de beleving van het getoonde veel minder indrukwekkend dan wanneer het wordt ondersteund door de juiste tonen. Muziek is een machtig middel om mensen een bepaalde emotie mee te geven. Ik probeer met mijn muziek mensen aan te zetten tot actie. Al deze toepassingen van muziek hebben één gemene deler: het gaat om de emotie, en emoties zijn persoonlijk en moeilijk te voorspellen. Er bestaat geen toverformule die per definitie werkt voor iedereen. Waarom slaat het ene deuntje wel aan en het andere deuntje niet?

Ik ben blij dat ik van mijn passie mijn beroep heb kunnen maken. As ik iemand ergens een deuntje hoor neuriën dat ik heb geschreven voel ik dat mijn missie geslaagd is. Ook wanneer het gaat om bijvoorbeeld een irritant ringtone deuntje.