Top 5 Film muziek

Film en muziek horen bij elkaar sinds het begin der tijden. De allereerste films waren zonder geluid en werden met muziek ondersteund, vaak door een live pianospeler of een klein orkest dat bij de vertoning van de film aanwezig was. Met de muziek werden de emoties in de film ondersteund en uitgelegd. De juiste melodie bij de juiste beelden maakt dat de scene wel 10 keer zo sterk bij de toeschouwer binnenkomt. Zet maar eens het geluid af bij een thriller: ineens is de film lang zo spannend niet meer. En de muziek hoeft niet eens heel gecompliceerd te zijn. Denk maar eens aan het specifieke geluid bij de film Jaws wanneer de haai in beeld komt. De muziek in films wordt op 2 manieren toegepast: soms wordt er gekozen voor een bestaand muziekstuk en soms wordt de muziek speciaal voor een film gecomponeerd. Ik geef van beide enkele voorbeelden die u zeker zult herkennen:

 1. the bodyguard“I Will Always Love You”
  Hoewel dit liedje oorspronkelijk werd geschreven en gezongen in 1973 door Dolly Parton, heeft het als soundtrack van de film The Bodyguard en gezongen door Whitney Houston enorme bekendheid gekregen en 14 weken lang nummer 1 gestaan. Het werd DE hit waarmee Whitney Houston onlosmakelijk werd verbonden
 2. “ Night Fever”
  De muziek speciaal door de Bee Gees geschreven voor de dancefilm Saterday Night Fever met John Travolta is eindeloos populair en is een van de best verkochte albums van de Bee Gees.
 3. rocky ost“Eye of the Tiger”
  Sylvester Stallone wilde eerst het bestaande Queens nummer “Another One Bites the Dust” gebruiken voor zijn film Rocky III maar kwam niet rond met de auteursrechten. Hij koos daarom voor het nog vrij onbekende nummer “Eye of the Tiger” van Survivor, wat niet lang na het uitkomen van de film een monsterhit werd. Een zeer geslaagde keuze voor beide partijen!
 4. “ My heart will go on”
  Wie kent het nummer niet? Gezongen door Celine Dion wordt het direct in verband gebracht met de film Titanic en de romantische scene tussen de 2 hoofdrolspelers.
 5. ghostbusters“Ghostbusters”
  De titelsong van de film Ghostbusters heeft zeker ook aan de populariteit van de film bijgedragen. Ook nu nog kunnen veel mensen het liedje mee neuriën zonder ooit de film gezien te hebben, maar deze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Het schrijven van de perfecte song voor een filmscène is als componist een hele uitdaging die ik mezelf graag stel!