Top 5 beste intro’s voor tv series

Het componeren van een goede intro voor een televisieserie dient meerdere doelen. Uiteraard dient de muziek een emotie op te roepen, maar het moet ook heel herkenbaar zijn. Vaak lopen mensen tijdens de reclame even weg om wat anders te doen. De intro van de serie dient dan als waarschuwing dat de aflevering gaat beginnen! En je hebt de tijd om je te organiseren en op de bank neer te ploffen totdat het intro muziekje is afgelopen. Er moet dus ook sprake zijn van een duidelijk eind. Een goede intro dient ook wat te zeggen over het genre van de film of tv serie. Bij een spannende actieserie wil je geen zoetsappige soapmelodie horen. Uiteraard moet ook rekening gehouden worden met de beschikbare tijd, dus een intro voor tv mag nooit te lang duren. Ook dient er een duidelijk herkenbare fase in te zitten die gebruikt kan worden bij de aankondigingen, vooruitblikken, terugblikken en als begintune na reclameblokken. Natuurlijk moet het ook catchy zijn. Een paar noten van de begintune moet al aanzetten tot mee neuriën. Dit werkt heel handig op de psyche van de mensen en schept een band. Wanneer het deuntje onverwacht wordt gehoord, je begint te neuriën en andere kijkers vallen bij, wordt er een gevoel van samenhorigheid gekweekt en aanleiding gegeven om over de bepaalde serie te praten. Wat natuurlijk weer de kijkcijfers ten goede komt! Wanneer de intro van een tv-serie goed is, is het onmogelijk daar nog van af te komen. Natuurlijk kan zo’n intro wel af en toe ge-update worden. Hierbij geef ik als voorbeeld de Nederlandse soapserie Goede Tijden Slechte Tijden. Van goede intro’s zijn heel veel voorbeelden te noemen. Mijn persoonlijke top 5:

  • “I’ll be there for you” serie Friends
  • “Who are you” serie CSI
  • Toets Thielemans op zijn mondharmonica voor de Nederlandse detectiveserie “Baantjer”
  • De begintune van de serie ‘Overspel’  van de VARA, het bevat muziek van Smokey Robinson & Miracles ’ Tracks of my tears’ (1965)
  • Mijn persoonlijke favoriet: de titelsong “ het komt nooit meer goed” bij de Nederlandse comedy serie “In Voor en Tegenspoed” geschreven en gezongen door de Trockener Kecks. Heerlijk dramatisch, een prachtig lied met een sarcastische ondertoon. Perfect passend bij de serie en daarom ook zo knap!